Den populære Silkeborg Højskole oprettede sidste sommer et nyt mountainbikevalgfag. En masse nyindkøbte cykler, gode undervisere og et af Danmarks bedste områder til at køre mountainbike, har gjort det attraktivt for højskoleeleverne at vælge faget.

Beachvolley, kajakpolo, friluftsliv og adventurerace er blot nogle af de fag, som eleverne på Silkeborg Højskole kan vælge at være en del af. Nu har højskolen så valgt at tilføje endnu en sportsaktivitet på faghylden ved at udbyde mountainbiking. Valgfaget kom til sidste sommer og eleverne har taget godt imod det. Karen Therkelsen er en af eleverne, der har valgt faget og hun har det, fordi hun kan lide fart og gerne ville afprøve den stadig voksende sport i Danmark.
”Det var helt sikkert et rigtigt valg for mig at vælge mountainbikefaget. Det er en fed sportsgren at dyrke og så havde jeg hørt, at sporene i og omkring Silkeborg er blandt Danmarks bedste, så jeg synes, jeg var nødt til at afprøve det og det har jeg bestemt ikke fortrudt,” fortæller Karen Therkelsen.

Jonatan Dam Christensen er også elev på holdet og han supplerer Karen ved at nævne, at det er en god mulighed for at afprøve en anden sportsgren:
”Det var for mig en rigtig god mulighed for at gøre noget andet end for eksempel at spille fodbold og håndbold. Og så har det vist sig, at vi har nogle rigtig gode undervisere, der har mange års erfaring med mountainbiking og de forstår at få os alle med i det tempo, vi hver især behøver,” udtaler Jonatan Dam Christensen.

Et fag med forskellige temaer

Der bliver trådt i pedalerne op ad de stejle spor.

Valgfaget er hver onsdag formiddag og Silkeborg Højskole har ikke kun fokus på at få eleverne ud at køre med så meget fart på cyklen som muligt. Ifølge Camilla Gry, mountainbikelærer og dansk mester i adventurerace, får eleverne en helhedsforståelse af mountainbiking som sport og friluftsaktivitet:
”Vi gør meget ud af, at det ikke kun handler om at køre de fede berms og få det bedste flow igennem Nordskoven. Det er bestemt også en vigtig og sjov del, men vi synes det er vigtigt, at eleverne undervises sådan, at de sidst i forløbet har en samlet forståelse af sporten,” fortæller hun og fortsætter:
”Vi har valgt at have fokus på mountainbikeadfærd, vedligeholdelse og reparationer af cykler, mountainbiketeknik, leg og natursyn. Vi mener, det spiller en vigtig rolle, fordi sporene kan tage os dybt ind i skoven, hvor vi i samarbejde med cyklen ofte oplever naturen på en helt ny måde. Det giver alt sammen en god dynamik i undervisningen,” slutter Camilla Gry.

I øjeblikket er der 18 elever på mountainbikevalgfaget og cyklerne benyttes også i undervisningen på deres idræt – og vandsportslinje, samt på fordybelsesdage eller til adventureraces i forbindelse med MTBO (mountainbikeorientering). Ifølge Camilla Gry er interessen for mountainbike på Silkeborg Højskole kun stigende.

Højskoleeleverne følger hinanden rundt på sporene.