Mountainbikeklubber og ryttere uden for klubmiljøet får nyt trailcenter i centrum af Silkeborg. Trailcenteret skal være et socialt samlingspunkt til alle former for outdoor-aktiviteter og inspirere til nye måder at bruge naturen.

Gå-, løbe-, cykel- og mountainbiketure i det fri bliver en større og større del af danskernes hverdagsliv. Så stor, at naturen i dag er danskernes foretrukne motions- og idrætsarena, viser en undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut.

Det kan især mærkes i Silkeborg og i Søhøjlandet, der rummer nogle af Danmarks største sammenhængende skovarealer. I samarbejde med Lokale- og Anlægsfonden (LOA) og Danmarks Idrætsforbund bygger Silkeborg Kommune derfor et nyt trailcenter, som kommer mountainbikeryttere, løbere, vandrere og andre outdoor-brugere til gode.

For mountainbikeryttere bliver det nye center et mødested og klubhus, inden turen går videre mod mtb-sporene i Nordskoven. Jeppe Lynggaard Thøgersen, sektionsleder i Kultur, Fritid og Idræt i Silkeborg Kommune og projektleder på arbejdet med trailcenteret, forudser, at mountainbikeryttere får stor glæde af centeret:

”Inden vi ansøgte om at få støtte til trailcenteret, var vi i dialog med Silkeborg Mountainbike Klub, som udviste stor interesse i at bruge centeret. Så jeg forudser, at det både er klubrytteren og den uafhængige mountainbikerytter, der vil bruge centeret. Med information om vores mange spor i skovene bliver trailcenteret et rigtig godt sted at starte,” fortæller han og uddyber, at centeret desuden giver mulighed for at vaske sin cykel, pumpe luft i dækkene og meget andet.

 

Trailcenter skal forene brugergrupper
Som følge af mountainbikesportens stigende popularitet har mountainbikeryttere rundt om i hele landet oplevet at være i konflikt med andre af skovens og naturens brugergrupper. Trailcenteret i Silkeborg skal gøre op med tidligere konflikter og har til formål at skabe en fælles ramme, hvor mountainbikeryttere kan mødes med løbere, vandrere og andre naturbrugere. Det er blandt andet information om trailcenterets forskellige outdoor-aktiviteter, der skal forene brugergrupperne:

”Trailcenteret skal være et mødested for alverdens outdoor-aktiviteter. Det gør, at der imellem brugerne skabes en præventiv viden om hinanden. De informationstavler, som kommer til at hænge i centeret, er nyttige i den sammenhæng, fordi brugerne kan opnå forståelse for, hvor mountainbikesporene er, og hvorfor de er der. Det samme gælder eksempelvis med løbestier, ridestier, mv.” siger Jeppe Lynggaard Thøgersen.

Silkeborg Kommune har desuden planer om at oprette en outdoor-café i trailcenteret, som skal medvirke til at skabe et socialt miljø omkring centerets brugere og aktiviteter. Planerne om caféen er inspireret fra Skotland, hvor miljøet og fællesskabet omkring mountainbiking og andre outdoor-aktiviteter er stort.

 

Første skridt til flere hotspots
Etableringen af trailcenteret er første skridt i Silkeborg Kommunes strategi om at anlægge flere faciliteter for mountainbikeryttere. I løbet af det næste års tid har kommunen planer om at bygge mindre hotspots i Silkeborgs Nordskov samt Vesterskov. Tanken er, at de etablerede hotspots skal indeholde pumpe- og vandstationer samt give mulighed for at lave mindre justeringer på cyklen.