Det er populært som aldrig før at cykle på mountainbike. Det har Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole fået øjnene op for og åbnede for fem år siden et mountainbikelinjefag. Siden da er faget vokset med flere elever hvert år og på faget lægges der særlig vægt på, at eleverne uanset niveau bliver udfordret.

Flere og flere efterskoler får det. Mountainbikefaget. Det er en boomende sport med flere tusinde nytilkomne ryttere i landet hvert år. Og det fik Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole til at reagere for fem år siden, hvor de oprettede deres første mountainbikelinjefag. Alle eleverne kan prøve faget – uanset om man er garvet og i forvejen kører i klub eller man er nybegynder. For fagets instruktør, Klaus Hockerup er det vigtigste, at alle eleverne bliver udfordret på deres niveau og alle ellers får viden om mountainbikekulturen:

”Her på skolen har vi som udgangspunkt en bred profil og derfor vil vi gerne udvikle eleverne i de kundskaber, de har i det øjeblik, de starter her hos os. Hvis man er nybegynder bliver man undervist i det tekniske og kommer stille og roligt i gang med at cykle. Omvendt hvis man i forvejen har erfaring på sadlen, jamen så finpudser vi i stedet det tekniske og får kørt nogle kilometer. Mountainbikefaget fylder jo en hel del på skoleskemaet med 8 timer hver uge, så det er vigtigt, at alle eleverne får en god oplevelse, når de bliver undervist i det,” udtaler mountainbikeinstruktøren.

 

Undervises i hele mountainbikekulturen

Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole har omkring 20 elever ud af skolens sammenlagt 125 elever på linjefaget. Klaus Hockerup mener, at nogle elever vælger faget, fordi de er vokset op med en familie, som kører mountainbike. Andre tilmelder sig faget fordi, det er hype og populært at dyrke og derfor ønsker at prøve det. Men mountainbiking er ikke kun kørsel på hurtige berms og store drops. For underviser, Klaus Hockerup er det vigtigt, at eleverne får en gængs forståelse for selve kulturen:

”Vi kører selvfølgelig en masse mountainbike. Det er klart. Men vi tager også eleverne med ud på Danmarks Tag, som er vores lokale spor og lærer dem at bygge og vedligeholde sporene. Desuden udvikler vi træningsprogrammer og eleverne lærer at skrue på cyklen, hvis en pedal sidder løs eller et dæk skal lappes,” fortæller han.

Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole ligger tæt på FDF sletten og er begge ejere af Danmarks Tag, der betragtes som et af landets bedste spor. Foruden Danmarks Tag kører eleverne også i Vesterskoven og Nordskoven i Silkeborg.