International Mountain Biking Association (IMBA) har tidligere afholdt den årlige IMBA Europe Summit i store mountainbikelande som Portugal og Slovenien. Denne gang er Danmark og nærmere betegnet Silkeborg udnævnt som værtsby i 2019. Det er en stor anerkendelse af det gode arbejde, der er lavet på dansk mountainbikejord, fortæller sporbygger og udviklingskonsulent i Silkeborg Kommune.

 

Der er rigtig god grund til at sætte et stort, fedt kryds i kalenderen i weekenden den 9-11. maj 2019. Her vil mountainbikere fra hele Europa komme forbi og være en del af IMBA Europe Summits store setup med sporvisninger, paneldebatter, workshops og meget andet. Konferencen er for alle – både dem med MTB blod i årene og for dem, der blot har duftet til mountainbikesporten. Så tøv ej – dette er en unik mulighed for danske ryttere at få et indblik i det arbejde, der bliver gjort på mountainbikeområdet – både nationalt såvel som internationalt.

Alle byer der ønsker værtskabet til IMBA Europe Summit, kan for så vidt ansøge om det. Det er dog ikke en selvfølge at få ansøgningen godkendt. Det er Silkeborg Kommune, der har indsendt ansøgningen om værtskab og ifølge Simon Christensen, udviklingskonsulent ved Silkeborg Kommune er godkendelsen en kulmination af flere års hårdt arbejde blandt alle, der har arbejdet med og omkring mountainbikesporene i Silkeborg:

”Vi er utrolig glade og stolte over, at vi i Silkeborg får muligheden for at vise Europa, hvordan vi har opbygget et sundt og interessant mountainbikemiljø. For nogle år siden lavede vi et partnerskab, hvor vi organiserede bredt med blandt andet private lodsejere, Naturstyrelsen, Visitorganisationerne i Skanderborg og Silkeborg, Silkeborg Sti- og Sporbyggerlaug, og Danmarks Naturfredningsforening. Partnerskabet har gjort, at vi nu har et stærkt samarbejde om at skabe et bæredygtigt mountainbikemiljø i international klasse. Og ikke mindst så har byrådet afsat mere end 6 mio. kr. til at bygge mountainbikespor for,” fortæller Simon Christensen.

 

Hårdt, frivilligt arbejde betaler sig
Silkeborg Sti- og Sporbyggerlaug kan i høj grad være med til at tage æren for, at Silkeborg er udnævnt som værtsby. Frivilligheden i Silkeborg er nemlig en betingelse for, at mountainbikemiljøet i dag er et af Danmarks bedste. Erik Skovgaard Knudsen, formand for Silkeborg sti- og sporbyggerlaug beretter også med glæde i stemmen om den fremtidige event:

”Her i Silkeborg er det de frivilliges kæmpe indsats, der har ført til gode løsninger og givet mulighed for, at mountainbike nu indgår i et strategisk arbejde om blandt andet naturoplevelser, bosætning, turisme, sport og sundhed. Der er mange seriøse og udviklingsorienterede aktiviteter i gang omkring mountainbike lige nu og vi er ret stolte over, at Silkeborg Kommune nu har taget initiativet og er blevet tildelt værtsskabet til IMBA Europe Summit,” fortæller han.

De mange kilometer mountainbikespor, der er bygget af mere eller mindre frivillige, lokale mountainbikeryttere i Silkeborg er en god historie, som Erik Skovgaard Knudsen mener, skal fortælles på konferencen:

”Det er så fedt, at vi med så mange frivillige og deres fælles indsats, samt en god dialog har opnået en position, vi ikke havde turde drømme om. Derfor tænker jeg også, at vi på konferencen har en opgave i at udbrede kendskabet til de frivillige sporbyggeres arbejde og inspirere andre ved at fortælle, hvordan vi gør og hvordan en dedikeret frivillig indsats, kan være generator for at få tingene til at ske,” fortæller han.

 

En weekend med masser af mountainbike

Når IMBA Europe Summit løber af stablen den 9-11. maj, er der i samme weekend en række andre arrangementer i Silkeborgområdet, som vedrører alle mountainbikeryttere. Her kan man også glæde sig til MTB Festival Søhøjlandet, Highland Mountainbike Challenge og Mountainbike Trailcup Danmark. Til dette tætte weekend-program svarer Simon Christensen:

”Vi går et stort koordineringsarbejde i møde sammen med alle aktørerne. Der bliver mountainbiketilbud for alle og der bliver fuld knald på. Det tør jeg godt at love,” slutter han.